Materiály fermacell dokazují své přednosti v dominantě nové přístavní čtvrtě v dánském Aarhusu

Dlouho očekávaná výšková budova Lighthouse* (Maják) v dánském městě Aarhus se po skoro 10 letech konečně stane skutečností a fermacell bude u toho! Nejvyšší budova Dánska s výškou 110 metrů by měla být dokončena v roce 2020 a na její dokonalosti se velmi výrazně podílejí i sádrovláknité desky fermacell.

Hlavní myšlenkou projektu jako je Lighthouse* bylo vytvořit atraktivní a všestrannou městskou oblast v přístavu v Aarhusu. Aarhus [óʳhus] je druhé největší město Dánska, má přibližně 300.000 obyvatel a leží na východním pobřeží Jutského poloostrova při Århuském zálivu. Otevřenost, živost a rozmanitost charakterizují novou čtvrť, která je kombinací výškové budovy s malými skupinami terasových domů. Rezidenční část tvoří 270 bytů a 30 terasových domů. Architektonická podoba vznikla díky úzké spolupráci UNStudio z Amsterdamu, atelieru 3XN Architects s centrálou v Kodani a odborníků na městské prostředí Gehl Architects z Kodaně.

Na takto vysokou stavbu, jakou je dominanta celé čtvrti, je nutná kombinace lehkých a současně pevných materiálů. Proto byly pro konstrukce apartmánů vybrány sádrovláknité desky fermacell s profilovanou TB hranou, které splňují nejpřísnější požadavky na požární odolnost i ochranu životního prostředí. Desky mají skvělé zvukově izolační vlastnosti, jejich vysoké ekologické hodnoty byly potvrzeny instituty, jako jsou Eco-Umweltinstitut v Kolíně či Institutem pro stavební biologii v Rosenheimu.

výšková budova Lighthouse* - exteriér
výšková budova Lighthouse* - exteriér
výšková budova Lighthouse* - exteriér
výšková budova Lighthouse* - exteriér
výšková budova Lighthouse* - exteriér

Výrazný podíl na vzhledu nové čtvrti má architektonický ateliér 3XN. Základním cílem návrhu bylo poskytnout všem domům přístup k slunci z jihu a nabídnout pohledy ven ze severu. Rezidenční prostory nemají odvrácené zadní části, výrazně se uplatňuje role fasády, jejichž charakteristické vzory jsou založeny na odrazu světla ve vodě. Prostor je koncipován primárně pro pěší a cyklisty a jeho výsledná podoba vychází z územního plánu města Aaarhus a odráží specifiku oblasti, místní povětrnostní podmínky i aktuální společenské a kulturní trendy.

Podoba nové přístavní čtvrti se začala rodit v roce 1997, kdy se městská rada v Aarhusu rozhodla proměnit bývalý kontejnerový přístav Nordhavn v přístavu Aarhus na novou atraktivní oblast, využívající výhody blízkosti centra města a blízké zátoky a lesa. Nové budovy nabízí výhled na zátoku Aarhus Bay, celá čtvrť je současně jen kousek od centra města. Projekt Lighthouse* je nejnovější částí dlouhodobého projektu, jehož výstavba začala v roce 2008. Většina budov bude dokončena letos, celá výstavba by měla být ukončena v roce 2021. Nová čtvrť proměnila starý přístav na novou obytnou, vzdělávací, obchodní a rekreační oblast. Ta kromě nových budov obsahuje i přímořskou promenádu a síť vodních kanálů. Dokončená čtvrť má za cíl udržet 10-12 000 obyvatel a cca 10.000 pracovních míst v celé oblasti. Přístavní čtvrť v Aarhusu je součástí rozsáhlých příměstských oblastí, které tvoří téměř celá stará přístavní čtvrť. Jedná se o jeden z největších přístavních developerských projektů v Evropě.

výšková budova Lighthouse* - interiér
výšková budova Lighthouse* - interiér
výšková budova Lighthouse* - interiér
výšková budova Lighthouse* - interiér
výšková budova Lighthouse* - terasy

Informace o stavbě:

Klient: NorCap
Lokace: Aarhus, Denmark
Velikost: 63.000 m²
Architektonický návrh: 3XN Architects ve spolupráci s UNStudio a Gehl Architects
Stav prací: 1. etapa dokončená v roce 2012, předpoklad dokončení 2. etapy v roce 2021
Typ objektů: bytové domy, prostory pro služby a vzdělávání, kanceláře
Použité materiály fermacell: sádrovláknité desky fermacell 12,5 mm s profilovanou TB hranou