Rekonstrukce obvodového pláště obchodního centra NOSRETI v Brně s materiály FERMACELL

Objekt obchodního centra NOSRETI v Brně se nachází v blízkosti centra města na jedné z hlavních dopravních tepen - na ulici Křenová. Provozovatel obchodního centra se v loňském roce rozhodl dodat vzhledu budovy moderní ráz a v červnu 2012 zahájila stavební společnost Stavoprojekta Brno přípravné práce na regeneraci obvodového pláště a na výměně stávajících oken. Plášť budovy z boletických panelů je po rekonstrukci tvořen sádrovláknitými deskami FERMACELL o tloušťce 15 mm.

 

Administrativní budova nabízí více než 4 500 m² kancelářských a prodejních ploch, dále garáže a skladovací plochy na parkovišti a v suterénu budovy. Jedná se o čtyřpodlažní skelet rozměru cca 73 x 19.4 m s konstrukční výškou patra 4.2 metrů. Vlastní skelet je železobetonový s přibližným užitečným zatížením přes 10kN/m² a je využíván pro kanceláře.

 

Objekt před rekonstrukcí

 

 

 

Plášť objektu byl tvořen boletickými panely, což byl ve své době přepychový plášť, který mohl být pouze na vybraných budovách. Skleněné výplně spolu s hliníkovými upevňovacími elementy, které jsou v nich použité, však nyní dožívají. Původní zateplení navíc nevyhovuje současným požadavkům na tepelně izolační vlastnosti konstrukce. Dobrým příkladem, jak lze efektivně objekty s boletickými panely rekonstruovat, samozřejmě v souladu se současnými požadavky na statické a tepelně izolační vlastnosti konstrukce, je i rekonstrukce obchodního centra Nosreti v Brně.

 

Objekt po rekonstrukci

 

  

 

Boletické panely na objektu tvořily ocelové rámy tvaru H pro panel šířky 1.2 m a výšky 4.2 m, které byly vyplněny minerální vatou a opláštěny skleněnými tabulemi. V průběhu rekonstrukce byly současné nevyhovující vrstvy pláště odstraněny a nahrazeny současnými materiály. Projektant rekonstrukce, Radek Hrbáček DiS., navrhl plášť ze sádrovláknitých desek FERMACEL tl. 15mm, které vyhovovaly požadavkům na statiku i svými tepelně izolačními parametry. Po rekonstrukci je celý objekt (cca 2000m²) opláštěn pomocí desek FERMACELL 2000*1250mm*15mm. Celá rekonstrukce proběhla rychle v průběhu letních měsíců a na podzim 2012 už na budově zářila zcela nová fasáda.