Domov nejen pro olympijskou medaili

Na okraji obce Vratislavice nad Nisou stojí další dům značky Vesper Homes, realizovaný podle návrhu architektonického ateliéru Labor 13 konstrukčním systémem VF CLT, založeném na dřevěné rámové konstrukci a sádrovláknitých deskách FERMACELL.

Tento dům je naplněním vize mladého manželského páru Evy a Jiřího Magálových, která jako u všech staveb této značky spojuje moderní architekturu dřevostaveb s dispozičním řešením podle potřeb obyvatelů domu.

 

Český reprezentant v běhu na lyžích Jiří Magál (na olympiádě ve Vancouveru byl členem bronzové štafety na 4x10 km) je profesionální sportovec a pro svůj trénink potřebuje velké množství sportovního vybavení. Architekti z pražského ateliéru Labor 13 s tím však při navrhování domu počítali. Nejvýraznějším prvkem celé stavby je vnější oddělení obývacího pokoje s kuchyní a jídelnou, kde střecha tvoří zároveň terasu pro místnost v podkroví. Konstrukční systém umožňuje velkou variabilitu v umístění masivního dřevěných desek, které byly pohledově použity převážně v podkroví. Dřevostavby Vesper Homes se také vyznačují velmi krátkým časem výstavby, který je dosahován vysokou mírou prefabrikace a eliminací mokrých procesů. Proto byl do podlah použit suchý systém FERMACELL pro podlahové topení.

 

  

  

 

Proč se Magálovi rozhodli pro dřevostavbu? „Poprvé jsem se začal významně přemýšlet o dřevostavbě po návštěvě stavebního veletrhu. Do té doby jsem byl zastáncem pouze zděné stavby a jen jsem přemýšlel nad volbou materiálu. Můj názor se ovšem změnil poté, co jsem absolvoval prohlídku vzorového domu jedné z mnoha firem. Zjistil jsem, jak jsou tyto domy prostorné oproti jejich zděným protějškům a to nejen s ohledem na zastavěnou plochu.“, říká Jiří Magál.

 

Co bylo na tomto domě zásadní pro Vesper Frames? Ing. Michal Šopík: „Magálovi si nás vybrali, protože chtěli dům podle svých představ. Proto jsme se skutečně nechali vést směrem, který společně s architekty určovali a neomezovali jsme jejich vize současnými technickými možnostmi. Tím vzniklo zajímavé prostředí pro neotřelá konstrukční řešení, které tak baví naše projektanty. Za což bych chtěl všem zúčastněným stranám poděkovat, protože jsme se zase mohli posunout kupředu.